Jalebi Recipe | जलेबी | Jalebi Recipe । कुरकुरी जलेबी । Crispy Crunchy Juicy

Jalebi Recipe | जलेबी | Jalebi Recipe ।

जलेबी
तैयारी का समय: 25 मिनट
खाना पकाने का समय: 30mins
सर्व: ४

सामग्री
शुगर सिरप के लिए
1 कप चीनी
¾ कप पानी
½ नींबू का रस
½ छोटा चम्मच केसर स्ट्रैंड्स
खमीर जलेबी के लिए
1 कप परिष्कृत आटा
Yeast चम्मच खमीर
2 चम्मच बेसन
½ कप पानी
झटपट जलेबी के लिए
1 कप परिष्कृत आटा
¼ कप दही
1 चम्मच सिरका
½ चम्मच बेकिंग पाउडर
अन्य अवयव
गहरी तलने के लिए घी या तेल

प्रक्रिया: -
शुगर सिरप के लिए
● एक बर्तन में चीनी और पानी डालकर मध्यम आंच पर गर्म करें।
● जब चीनी पिघल जाए, तो नींबू का रस डालें और एक तार की स्थिरता होने तक हिलाते रहें
हासिल।
● अब केसर डालकर अच्छी तरह मिलाएं। आंच बंद कर दें और उपयोग में आने तक एक तरफ रख दें।
खमीर जलेबी के लिए
● रिफाइंड आटा, खमीर, बेसन मिलाएं

● सामग्री को मिलाते समय, बल्लेबाज सामान्य बल्लेबाजों की तुलना में मोटा रहेगा
स्टार्च किण्वन करते समय टूट जाएगा और बैटर पतला हो जाएगा।
झटपट जलेबी के लिए -
● मिक्सिंग बाउल में रिफाइंड आटा, बेकिंग पाउडर, सिरका, दही मिलाएं और अच्छी तरह मिलाएँ। सेट
5-7 मिनट के लिए एक तरफ।
● no कप पानी डालें और जब तक कोई गांठ ना हो जाए।
● अब 2 मिनट के लिए व्हिस्क ताकि हवा शामिल हो।


जलेबी बनाने के लिए-
● तैयार बैटर को पाइपिंग बैग या केचप बोतल में भरें।
● एक चौड़े मुंह वाले पैन में डीप फ्राई करने के लिए तेल गरम करें।
● केंद्र से बाहर से काम करने वाले फार्म गोल चक्कर।
● जलेबियों को सुनहरा होने तक तलें। जलेबी निकालें और तुरंत तैयार में खड़ी करें
चाशनी।
● जलेबियों को 3-4 मीन्स के लिए भिगो दें। एक प्लेट पर निकालें और व्यवस्थित करें।
● तब तक दोहराएं जब तक कि सभी बैटर का उपयोग न हो जाए। गर्म - गर्म परोसें
Jalebi Preparation Time: 25 mins Cooking Time: 30mins Serves: 4 Ingredients For Sugar Syrup 1 Cup Sugar ¾ Cup Water ½ lemon juice ½ tsp Saffron Strands For Khameer Jalebi 1 Cup Refined Flour ½ tsp yeast 2 tsp gram flour ½ cup water For Instant Jalebi 1 Cup Refined Flour ¼ Cup Yogurt 1 tsp Vinegar ½ tsp Baking Powder Other Ingredients Ghee or Oil, for deep frying Process:- For Sugar Syrup ● Add sugar and water in a pot, heat on medium flame. ● When the sugar melts, add lemon juice and keep stirring till one string consistency is achieved. ● Now add in saffron and mix well. Turn off the flame and set aside till in use. For Khameer Jalebi ● Mix refined flour, yeast, gram flour & water in a bowl. Set aside for 6-7 hours to ferment. ● Once the batter ferments, beat it once again and mix. ● While mixing the ingredients, the batter will remain thicker than the usual batters as the starch will break down while fermenting and the batter will get thin. For Instant Jalebi - ● In a mixing bowl combine refined flour, baking powder, vinegar, yogurt and mix well. Set aside for 5-7 minutes. ● Add ½ cup water and whisk till there are no lumps. ● Now whisk for 2 mins so the air incorporates. For Making Jalebis- ● Fill the prepared batter in piping bag or ketchup bottle. ● Heat oil for deep frying in a wide mouth pan. ● Form round whirls working closely from outside to the centre. ● Fry the jalebis till golden in colour. Remove the jalebi and immediately steep in prepared sugar syrup. ● Soak the jalebis for 3-4mins. Remove and arrange on a plate. ● Repeat till all the batter is used up. Serve hot

Comments