MUTTON KORMA DELHI STYLE | PURANI DILLI KA MUTTON KORMA | MUTTON KORMA मटण कोरमा दिल्ली style घर मे बनाव |Cooking with professional chief
MUTTON KORMA DELHI STYLE | PURANI DILLI KA MUTTON KORMA | MUTTON KORMA दिल्लीका मटन कोरमा |
Cooking with professional chief
सामग्री:
- बकरी का मांस - 1 किलो (वसा और हड्डियों के साथ)
- अदरक लहसुन का पेस्ट- 3 चम्मच
- दही दही- 200 ग्राम
- फ्राइड प्याज़ एक पेस्ट- 4 बड़े चम्मच में
- (लगभग 3 मध्यम प्याज तला हुआ और एक पेस्ट में बनाया गया)
- हल्दी पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच
- लाल मिर्च पाउडर- 2 चम्मच
- धनिया पाउडर- 4 चम्मच
- गदा / जावित्री पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच
- जायफल / जयफल पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच
साबुत गरम मसाला / मसाले:
- हरी इलायची - ६
- काली इलायची- २
- दालचीनी- 4 छोटे टुकड़े
- लौंग- ६
- काली मिर्च-10-12
- नमक - 1 चम्मच
- तेल- 4 बड़े चम्मच
- केवड़ा जल- 1/4 चम्मच
तैयारी:
- मटन के टुकड़ों को धोएं और साफ करें और पानी निकाल दें।
- स्लाइस 3 मीडियम प्याज़, इन्हें तेल में सुनहरा भूरा होने तक तलें। इसे बाहर निकालें और ठंडा होने दें। उन्हें पाउडर के साथ हाथ से कुचल दें। उस में से 4 बड़े चम्मच बाहर निकाल लें और अलग रख दें।
प्रक्रिया:- प्रेशर कुकर या प्रेशर पैन लें और 4 बड़े चम्मच तेल गर्म करें।- अब इसमें साबुत गरम मसाला डालें और एक बार सुगंधित करके मटन के टुकड़े डालें।- अच्छी तरह से मिलाएं और लगभग 7-8 मिनट के लिए मटन को रंग बदलने और पानी छोड़ने तक उच्च पर भूनें।- अब अदरक लहसुन का पेस्ट डालें, मिलाएँ और लगभग 10 मिनट तक हाई से मीडियम तलें।जब तक तेल अलग न हो जाए तब तक मांस को अच्छी तरह से "भूनो" में मिलाएं।- सभी मसाले / पाउडर - लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर और नमक डालें।- अब मटन को ढकने के लिए पर्याप्त पानी डालें और 3-4 सीटी के लिए प्रेशर कुक करें। - ढक्कन खोलने से पहले इसे ठंडा होने दें। - कुकर को गर्म होने पर रखें और किसी भी अतिरिक्त पानी को सूखने के लिए लगभग 2-3 मिनट के लिए उच्च पर पकाएं। - अब गैस बंद कर दें और फेंटी हुई दही डालें और अच्छी तरह मिलाएं।
- इसे वापस आंच पर रखें और दही को पकने के लिए लगभग 5 मिनट तक मिक्स एंड कुक करते रहें। - अब फ्राई किया हुआ प्याज का पेस्ट / पाउडर डालें, इसे अच्छी तरह मिलाएं और तेल के अलग होने तक लगभग 10 मिनट तक पकाएं। - जावित्री / Mace पाउडर और Jaiphal / जायफल पाउडर जोड़ें, अच्छी तरह से मिलाएं और 2 मिनट के लिए उबालें। - अंत में 2 मिनट के लिए केओरा पानी, मिश्रण और उबाल लें। - रोटी या चावल के साथ गर्मागर्म सर्व करें।
Ingredients:
- Goat meat - 1 kg (with fat and bones)
- Ginger garlic paste- 3 tsp
- Whisked Curd- 200 gms
- Fried onions made into a paste- 4 tbsp
- (around 3 medium onions fried & made into a paste)
- Turmeric powder- 1/2 tsp
- Red Chilli powder- 2 tsp
- Coriander powder- 4 tsp
- Mace/ Javitri powder- 1/2 tsp
- Nutmeg/ Jaiphal powder- 1/2 tsp
Whole garam masala/ spices:
- Green cardamom - 6
- Black cardamom- 2
- Cinnamon- 4 small pieces
- Cloves- 6
- Black peppercorns- 10-12
- Salt - 1 tsp
- Oil- 4 tbsp
- Kewra water- 1/4 tsp
Preparation:
- Wash & clean the mutton pieces & drain the water.
- Slice 3 medium onions, fry them in oil till golden brown in colour. Take it out & allow to cool. Crush them with hand till powdery. Take out 4 tbsp of that and keep aside.
Process:
- Take a pressure cooker or pressure pan and heat 4 tbsp of oil.
- Now add the whole garam masala & once fragrant add the mutton pieces.
- Mix well & keep frying on high for around 7-8 mins till mutton changes colour and leaves water.
- Now add ginger garlic paste, mix & keep frying on high to medium for around 10 mins.
- Add all the masalas/ powders - Red Chilli Powder, Turmeric powder, Coriander powder & salt.
- Mix well & “bhuno” the meat till oil separates.
- Now add enough water to cover the mutton & pressure cook for 3-4 whistles. - Allow it to cool before opening the lid. - Place the cooker back on heat & cook on high for around 2-3 mins to dry up any excess water. - Now switch off the gas & add the whisked curd & mix it well. - Put it back on flame & keep mixing & cooking for around 5 mins for the curd to get cooked. - Now add the fried onion paste/ powder, mix it well & cook for around 10 mins till oil separates. - Add the Javitri/Mace Powder & Jaiphal/ Nutmeg Powder, mix well & simmer for 2 mins. - Lastly add the keora water, mix & simmer for 2 mins. - Serve hot with roti or rice
- Now add enough water to cover the mutton & pressure cook for 3-4 whistles. - Allow it to cool before opening the lid. - Place the cooker back on heat & cook on high for around 2-3 mins to dry up any excess water. - Now switch off the gas & add the whisked curd & mix it well. - Put it back on flame & keep mixing & cooking for around 5 mins for the curd to get cooked. - Now add the fried onion paste/ powder, mix it well & cook for around 10 mins till oil separates. - Add the Javitri/Mace Powder & Jaiphal/ Nutmeg Powder, mix well & simmer for 2 mins. - Lastly add the keora water, mix & simmer for 2 mins. - Serve hot with roti or rice
Comments
Post a Comment