Mango Phirni | आम की फ़िरनि | Easy Mango Phirni recipe | Mango Dessert | Cooking with professional chief
Mango Phirni | आम की फ़िरनि | Easy Mango Phirni recipe | Mango Dessert | Cooking with professional chief
MANGO PHIRNI RECIPE
तैयारी का समय: 1 घंटा
खाना पकाने का समय: 25-30 मिनट
सर्व: 2-4
सामग्री:
4 बड़े चम्मच / 50 ग्राम बासमती चावल, धोया, भिगोया हुआ, बासमती चावल
2 बड़ा चम्मच पानी, पानी
1 लीटर दूध, दूध
2 आम, आम
2-3 हरी इलायची, मोटे तौर पर कुचलकर, हरी इलायची
1 बड़ा चम्मच काजू पेस्ट (वैकल्पिक), काजू पेस्ट
¼ कप / 100 ग्राम चीनी, चीनी
गार्निश के लिए
आम, टुकड़ा, आम
कुछ पुदीने के पत्ते, पुदीने
प्रक्रिया:
एक ग्राइंडर जार में, भिगोए हुए बासमती चावल और थोड़ा पानी मिलाएं और इसे मोटे पेस्ट में पीस लें। एक तरफ रख दो।
अब, एक बड़े कड़ाही में दूध उबालें। कभी-कभी हिलाओ, और 10 मिनट के लिए उबाल।
अब, तैयार मोटे चावल के पेस्ट में मिलाएं।
5 मिनट के लिए लगातार हिलाओ।
आम को छीलकर स्लाइस में काट लें। इसे ग्राइंडर जार में स्थानांतरित करें और इसे पेस्ट में पीस लें।
दूध को तब तक उबालें जब तक कि चावल पूरी तरह से पक न जाए।
इसके अलावा, आम का गूदा और कभी-कभी हिलाएं।
कुचली हुई हरी इलायची, काजू का पेस्ट डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।
चीनी डालें और दूध के गाढ़ा होने तक अच्छी तरह से मिलाएँ और मलाई को बारी।
इसे एक कटोरे में डालें, और ठंडा होने तक ठंडा करें।
अंत में, थोड़े से आम के स्लाइस और पुदीने की पत्तियों से गार्निश करके ठंडा किया हुआ आम की फ़िरनी परोसें
MANGO PHIRNI RECIPE
Preparation time: 1 hour
Cooking time: 25-30 minutes
Serves: 2-4
Ingredients:
4 tbsp / 50 gm Basmati Rice, washed, soaked, बासमती चावल
2 tbsp Water, पानी
1 ltr Milk, दूध
2 Mangoes, आम
2-3 Green Cardamom, roughly crushed, हरी इलायची
1 tbsp Cashew paste (optional), काजू पेस्ट
¼ cup / 100 gm Sugar, चीनी
For Garnish
Mango, slice, आम
Few Mint leaves, पुदीने
Process:
In a grinder jar, add soaked basmati rice and little water and grind it into a coarse paste. Keep aside.
Now, in a large kadai boil milk. Stir occasionally, and simmer for 10 minutes.
Now, add in prepared coarse rice paste.
Stir continuously for 5 minutes.
Peel the mango and cut into slices. transfer it into a grinder jar and grind it into a paste.
Boil the milk till the rice gets cooked completely.
Further add, mango pulp and stir occasionally.
Add crushed green cardamom, cashew paste and mix it well.
Add sugar and mix well till the milk thickens and turn creamy.
Pour it into a bowl, and refrigerate till it sets cool.
Finally, serve chilled mango phirni garnished with a few mango slices and mint leaves
Comments
Post a Comment