गर्मी के मौसम में बनाएं कच्चे आम की सब्जी - Raw Mango Curry Recipe - Sweet & Tangy Raw Mango.Cooking with professional chief




कच्चे आम की करी

सामग्री:
2 बड़े चम्मच नारियल का तेल
2 दालचीनी की छड़ें
3 हरी इलायची
1 बड़ा चम्मच जीरा
1 बड़ा चम्मच सरसों के बीज
करी पत्ते (कटा हुआ)
1 प्याज (कटा हुआ)
2 बड़ा चम्मच अदरक-लहसुन पेस्ट
1 बड़ा चम्मच नमक
1 बड़ा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
हल्दी पाउडर
पानी
2 कच्चे आम (छिलके वाले)
धनिया पत्ती (कटी हुई)
मसाला के लिए
3-4 लाल मिर्च (सूखे हुए)
3 बड़े चम्मच धनिया के बीज
दालचीनी
1/2 नारियल (कसा हुआ)
1 बड़ा चम्मच पानी
गुड़
1/2 कप पानी
धनिया पत्ती (कटी हुई)
नारियल का तेल



विधि:
नारियल तेल को दालचीनी की छड़ें, हरी इलायची, जीरा, सरसों के बीज के साथ गर्म करने के साथ शुरू करते हैं, फिर करी पत्ते (कटा हुआ), प्याज (कटा हुआ) मिलाते हैं। प्याज को भूरा होने तक भूनें फिर उसमें अदरक-लहसुन पेस्ट, नमक, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर डालकर कुछ पल पकाएं। अब कुछ मिनट के लिए पानी का घोल डालें और फिर कच्चे आम को इसमें अच्छी तरह से मिलाएं और धनिया पत्ती और पानी मिलाएं और तब तक इंतजार करें जब तक कच्चे आम नरम न हो जाएं।
इस बीच में मसाला बनाते हैं जिसके लिए लाल मिर्च को धनिया के बीज, दालचीनी स्टिक के साथ पैन में जोड़ें और इसे ठीक से भूनें और फिर इसे पीस लें
नारियल (कसा हुआ) कुछ देर बाद पानी डालें और फिर से पीस लें। इस मसाले को प्याले में निकालिये और इस मसाले को कच्चे आम के मिश्रण के साथ मिलाइये, फिर आखिर में कुछ मिनट के लिए इसमें गुड़ पकाएँ और फिर पानी मिलाएँ। इसे अब भी उबलने के स्तर पर पकाएं और फिर धनिया पत्ती (कटा हुआ), नारियल का तेल डालें और आपका कच्चा आम करी परोसने के लिए तैयार है।


Raw mango Curry
Ingredients: 2 tbsp Coconut Oil 2 Cinnamon Sticks 3 Green Cardamoms 1 tbsp Cumin Seeds 1 tbsp Mustard Seeds Curry Leaves (chopped) 1 Onion (chopped) 2 tbsp Ginger-Garlic Paste 1 tbsp Salt 1 tbsp Red Chilli Powder Turmeric Powder Water 2 Raw Mangoes (peeled & chopped) Coriander Leaves (chopped) For Masala 3-4 Red Chillies (dried) 3 tbsp Coriander Seeds & Cinnamon Stick 1/2 Coconut (grated) 1 tbsp Water Jaggery 1/2 cup Water Coriander Leaves (chopped) Coconut Oil Method: Lets start with heating up Coconut Oil with Cinnamon Sticks, Green Cardamoms, Cumin Seeds, Mustard Seeds mix it together then add Curry Leaves (chopped), Onion (chopped). Saute till onion turn brown then add Ginger-Garlic Paste, Salt, Red Chilli Powder, Turmeric Powder cook it for few moments. Now add Water saute for few minute then add Raw Mangoes (peeled & chopped) mix it properly and add Coriander Leaves (chopped) then Water and wait till raw mangoes get soft. In the meantime lets make the Masala for which add Red Chillies (dried) to the Pan with Coriander Seeds & Cinnamon Stick and roast it properly and then grind it with Coconut (grated) add water after sometime and grind it again. Take this Masala into the bowl and add this Masala with Raw mango mix, then finally add Jaggery cook it for few minute and then Water. Cook it still its boiling level then add Coriander Leaves (chopped), Coconut Oil and your Raw Mango Curry is ready to serve.

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